De Koerdische tafel van Sochan

Ik ben heel blij dat ik ondanks het coronavirus dit jaar weer mag deel nemen aan de Internationale Vrouwendag. Ik doe graag mee omdat ik oorspronkelijk uit een multicultureel land kom, Noord Irak (Koerdistan) waarbij vrouwen een grote rol hebben gespeeld ten behoeve van de vrijheid.

In Koerdistan wonen 35 miljoen mensen. De Koerden zijn verdeeld over vier landen, Irak, Iran, Syrië en Turkije. Noord Irak staat bekend als een land van gastvrijheid, multi-etnisch, multi-religie en meertaligheid. Ik kom zelf oorspronkelijk uit de stad Sulaimanya. Dit is een moderne en culturele stad in het noorden van Irak, ook wel bekend als de stad van poëzie en geleerden. Helaas heeft de Koerdische bevolking in de loop van de eeuwen veel onrust gehad  door oorlogen en terrorisme. In noord Irak met name sinds 1988 door het regime van Saddam Hoessein en in de afgelopen jaren door de terroristische groep Isis.

Ondanks alle moeilijkheden en onderdrukkingen van de Koerden door de eeuwen heen, is het wonderbaarlijk dat de Koerden tot nu toe hun cultuur en taal hebben behouden en optimistisch zijn gebleven.

Met mijn deelname wil ik jullie graag kennis laten maken met de Koerdische cultuur en keuken. De Koerdische keuken is nauwelijks  bekend in Nederland, mijn wens is om in de toekomst  mijn eigen kookboek te ontwikkelen en kookworkshops te organiseren. Ik wens jullie veel plezier bij de viering van de internationale vrouwendag.